top of page
Αναζήτηση

Νιώθω άγχος...τί μπορώ να κάνω;


Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με το άγχος σε κάποια περίοδο της ζωής τους. Αυτό συνήθως εκδηλώνεται με τη μορφή διαρκούς ανησυχίας, φόβου για το μέλλον και γενικότερα μίας ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης που δεν επιτρέπει στο άτομο να ελέγξει τις σκέψεις του και να παραμείνει ήρεμο.

Πώς όμως είναι δυνατό να επιτευχθεί η επιτυχής αντιμετώπιση του άγχους; Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από το αίσθημα παλμών, την εφίδρωση, τον βομβαρδισμό ανεπιθύμητων σκέψεων που στις περισσότερες περιπτώσεις βιώνετε παράλληλα;

Αρχικά, η αναπνοή είναι πολύ σημαντικό στοιχείο μίας ορθής επαναφοράς στην πραγματικότητα. Σε μία πραγματικότητα, όπου το άγχος δεν έχει την ίδια δύναμη πάνω σας και όπου συνειδητοποιείτε ότι οι επιπτώσεις που σκέφτεστε δεν είναι και τόσο πιθανό να συμβούν. Παίρνοντας βαθιές εισπνοές από τη μύτη, και εξίσου βαθιές και αργές εκπνοές από το στόμα, έχει βρεθεί πως βελτιώνονται οι καρδιακοί παλμοί και μπορείτε να επανέλθετε στην πρότερή σας κατάσταση σε ικανοποιητικό βαθμό.

Για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα αυτό, μπορείτε να συνεχίσετε με λίγα λεπτά διαλογισμού. Δηλαδή, να προσπαθήσετε να «αδειάσετε το μυαλό σας» παροδικά και να αφοσιωθείτε στην αναπνοή σας και στις ρυθμικές κινήσεις του σώματος. Στη διατήρηση της ήρεμης αυτής κατάστασης μπορεί να βοηθήσει η ελαφριά μουσική της αρεσκείας σας, ή και η πλήρης ηχητική απομόνωση που επιτυγχάνεται με συσκευές λευκού ήχου.

Αν δεν βοηθήσουν αυτές οι μέθοδοι, μπορείτε να επιχειρήσετε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη δραστηριότητα, που κατά προτίμηση να απαιτεί σωματική άσκηση. Εναλλακτικά, είναι χρήσιμο να προσπαθήσετε να εκλογικεύσετε το αίτιο που σας προκαλεί άγχος, υπολογίζοντας τα υπέρ και τα κατά, τις πιθανότητες των εκβάσεων κτλ., ώστε να επέλθει η συνειδητοποίηση και συνεπακόλουθη ηρεμία, χρησιμοποιώντας λογικές συσχετίσεις.

Ακόμη, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως μία δεύτερη οπτική πάντα βοηθάει! Δεν θα ήταν ακόμη καλύτερο να απευθυνθείτε σε ένα δικό σας πρόσωπο που ενδιαφέρετε για εσάς, και να εκφράσετε τους προβληματισμούς σας; Με αυτό τον τρόπο, ακόμη και αν το άτομο δεν είναι σε θέση να επιλύσει τα προβλήματά σας, και μόνο η λήψη επιβεβαίωσης ότι κάποιος ενδιαφέρεται για εσάς, μπορεί να κατευνάσει το άγχος σας (έστω προσωρινά).

Ασφαλώς, αν θέλετε να βοηθηθείτε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, ένας ψυχολόγος είναι το επόμενο βήμα. Οι ψυχολόγοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες στη διαχείριση όχι απλά του καθημερινού άγχους, αλλά και των αγχωδών διαταραχών, και μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στην ελάφρυνση του φορτίου σας. Παράλληλα, ενδέχεται, σε περίπτωση που το κρίνουν απαραίτητο, να σας παραπέμψουν σε κάποιον ακόμα πιο ειδικό (ιατρό), ο οποίος και θα συνταγογραφήσει κάποιο σκεύασμα με άμεση επίδραση στις επιπτώσεις του άγχους.

Αρθρογραφεί η ομάδα του Therapyway


Comments


bottom of page