top of page
Αναζήτηση


Πολλά ζευγάρια μετά από χρόνια σχέσης ή γάμου αρχίζουν να αναφέρουν προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή είτε στις επαφές τους είτε στη σεξουαλική τους επικοινωνία.

Η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού χρειάζεται συνεχή ανατροφοδότηση, προσοχή και φροντίδα για να μη βαλτώσει και μετά αναπόφευκτα να επηρεάσει και τη σχέση του ζευγαριού γενικότερα. Οι πιο συχνοί εχθροί του σεξ είναι:

1. Έλλειψη ενδιαφέροντος.

Η τεμπελιά είναι πολύ συχνός εχθρός του σεξ και μάλιστα λειτουργεί πολύ ύπουλα και υποχθόνια στο ζευγάρι. Η έλλειψη ενθουσιασμού ή όρεξης για σεξουαλική συνεύρεση μπορεί να απομακρύνει την απόλαυση και την παιχνιδιάρικη διάθεση από την επαφή. Αν ο/η σύντροφος έχει επενδύσει στη σχέση η ανία θα τον κινητοποιήσει ώστε να κάνετε προσπάθειες μαζί για να την διώξετε μακριά από τη σχέση σας.

2. Ανία

Η μακροχρόνια σεξουαλική ζωή με το ίδιο άτομο μπορεί να γίνει εύκολα προβλέψιμη. Η οικειότητα είναι οπωσδήποτε πολύ σημαντική για τη σεξουαλική επαφή, η έντονα όμως μονότονη σεξουαλική ζωή μπορεί εύκολα να γίνει ανιαρή και να χάσουν το ενδιαφέρον τους οι σύντροφοι. Εχθροί της ανίας είναι η δοκιμή νέων στάσεων στο σεξ, βελτίωση των σεξουαλικών τεχνικών και ικανοτήτων, πειραματισμοί με άλλες πρακτικές στο σεξ (ταντρα σεξ, αισθησιακό μασάζ κτλ), μοίρασμα ερωτικών φαντασιώσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ανύποπτο χρόνο. Η αλλαγή επίσης του ήδη καθιερωμένου στυλ στο σεξ έστω και αν είναι εντελώς αντίθετο με αυτό που ήδη κάνατε, αποτελεί μεγάλη ανανέωση!

3. Υποτίμηση της σύνδεσης μεταξύ της συναισθηματικής και σωματικής Οικειότητας.

Ο τρόπος που το ζευγάρι λειτουργεί .μεταξύ τους αν υπάρχει ο απαιτούμενος σεβασμός, αξιοπρέπεια, λειτουργικός τρόπος επικοινωνίας σίγουρα επηρεάζει αρκετά ζευγάρια και στη σεξουαλική τους ζωή αλλά και την ποιότητα του σεξ. Η ενδυνάμωση της σχέσης, με το να δίνεται προτεραιότητα στην επικοινωνία και μοίρασμα εμπειριών στο ζευγάρι μέσα από ένα κλίμα αλληλοεκτίμησης και θετικής ατμόσφαιρας επικυρώνοντας και αναγνωρίζοντας τα θετικά πρόσημα του συντρόφου με τόνο αποδοχής και τρυφερότητας σίγουρα είναι πολύ μεγάλο τονωτικό για τη σχέση και τη σεξουαλικότητα του ζευγαριού.

4. Ηλεκτρονικοί εισβολείς

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablets, τηλέφωνα σύγχρονης τεχνολογίας έχουν ένα πολύ έξυπνο τρόπο να εισβάλλουν και να διεκδικούν αρκετό χώρο και χρόνο στο συντροφικό/συζυγικό κρεβάτι. Οι σύντροφοι προτιμούν αρκετές φορές να ασχολούνται με το κινητό τους ή να γράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα να αγκαλιάζουν το σύντροφό τους ή να ανταλλάζουν χάδια και φιλιά. Καλό είναι όλες αυτές οι συσκευές να μένουν εκτός δωματίου και οι σύντροφοι να εστιάζουν στη μεταξύ τους σχέση την ώρα που βρίσκονται εκεί.

5. Αρνητική εικόνα σώματος

Οι αλλαγές στο σώμα είναι αναπόφευκτες σε μια μακροχρόνια σχέση. Το γήρας, οι αλλαγές λόγω εγκυμοσύνης, προβλήματα υγείας, αλλαγές στην οικονομική κατάσταση, αλλαγές φάσης ζωής προσθέτουν κιλά, μειώνουν μαλλιά, λάμψη η φυσική κατάσταση. Πολλές φορές οι άνθρωποι αισθάνονται άσχημα με αυτές τις αλλαγές πράγμα που τους κάνει να κρύβονται κάτω από φαρδιά ρούχα και να αποφεύγουν το σεξ. Η ομορφιά βέβαια είναι υποκειμενική και το πώς μας βλέπει ο/σύντροφος μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό από ότι βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας.

6. Διαφορές στη σεξουαλική επιθυμία

Η διαφορετικότητα στη σεξουαλική επιθυμία μπορεί να δημιουργήσει προστριβές στο ζευγάρι ή ακόμα και απειλές για απιστία. Καλό είναι εφόσον υπάρχουν τέτοια ζητήματα στο ζευγάρι και δημιουργούν εντάσεις να ζητηθεί η βοήθεια του ειδικού για να διερευνηθεί τυχόν πρόβλημα και να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

7. Κούραση

Η κούραση αποτελεί ένα κοινό και καθόλου ευκαταφρόνητο εχθρό του σεξ αφού όλα τα ζευγάρια δουλεύουν ασταμάτητες ώρες. Η σύμπνοια στο κρεβάτι και τις ώρες που το ζευγάρι πάει για ύπνο είναι σημαντική. Η βοήθεια επίσης σε δουλειές του σπιτιού ή στη φροντίδα των παιδιών ώστε να τελειώσουν πιο γρήγορα οι υποχρεώσεις και να πάει το ζευγάρι μαζί για ύπνο αυξάνουν τις πιθανότητες για σεξουαλική ζωή από και δείχνουν στο/στη σύντροφο το νοιάξιμο και τη φροντίδα.

Πυγή: www.psychologynow.gr


bottom of page