top of page
Αναζήτηση


Πώς πρέπει να μοιάζει το σεξ σε μια μακροχρόνια σχέση; Μήπως το σεξ έχει μειωθεί στη σχέση σας, ή ίσως το αισθάνεστε βαρετό, άβολο ή υποχρεωτικό αντί να είναι πραγματικά διασκεδαστικό. Ας μιλήσουμε λίγο πιο αναλυτικά:

1. Το σεξ βελτιώνει γενικά τις σχέσεις, αλλά αυτό εξαρτάται από το κάθε ζευγάρι

Πολλές ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει μια ισχυρή σχέση μεταξύ μιας καλής σεξουαλικής ζωής και μιας ευτυχισμένης σχέσης: Η σεξουαλική ικανοποίηση συμβάλλει στην ικανοποίηση της σχέσης, -σύμφωνα με μελέτες. Ακόμα, διαπιστώθηκε ότι το καλό σεξ μπορεί ακόμη και να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των προβλημάτων επικοινωνίας. Αντιθέτως, λιγότερο σεξ από ό, τι θα θέλατε μπορεί να κάνει τη σχέση σας λιγότερο σταθερή και να αυξήσει την πιθανότητα διάλυσης, (Archives of Sexual Behavior).

Το πόσο σημαντικό είναι το σεξ σε κάθε δεδομένη σχέση - και ποια συχνότητα θεωρείται ικανοποιητική - εξαρτάται πραγματικά από τα άτομα που εμπλέκονται. Μερικοί άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για το σεξ και δεν το χρειάζονται ιδιαίτερα για να έχουν μια ευτυχισμένη σχέση. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να μιλήσετε για το τι θέλετε ο καθένας από τη σεξουαλική σας ζωή, να αναγνωρίσετε τυχόν αποκλίσεις και να βρείτε τρόπους για να βεβαιωθείτε ότι αντιμετωπίζονται οι ανάγκες και των δύο ατόμων.

2. Είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να μην αισθάνονται ανάγκη-επιθυμία να κάνουν σεξ μερικές φορές

Το ενδιαφέρον των ανθρώπων για το σεξ «περνάει φάσεις» ανάλογα με μια ποικιλία παραγόντων. Αυτά περιλαμβάνουν:

- επίπεδα στρες

- έλλειψη ύπνου

- ορμονικές διακυμάνσεις

- παρενέργειες φαρμάκων

- θέματα ψυχικής υγείας

- εικόνα σώματος

- ζητήματα σχέσης

- η ζωή αλλάζει (μια νέα δουλειά, ένα νέο μωρό κ.λπ.)

Είναι φυσιολογικό να μην αισθάνεσαι συνέχεια την ανάγκη για σεξ σε μια σχέση. Απέφευγε να κρίνεις τόσο τον εαυτό σου όσο και τον/την σύντροφό σου.

3. Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μερικές φορές σχετίζεται με μεγαλύτερα ζητήματα σχέσεων

Το καλό σεξ συνήθως σημαίνει μια πιο ευτυχισμένη σχέση, αλλά ισχύει και το αντίθετο. Έρευνες έχουν βρει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ της σεξουαλικής ικανοποίησης και της ικανοποίησης της σχέσης, που σημαίνει ότι εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με τον σύντροφό σας, πιθανότατα δεν θα είστε πολύ ευχαριστημένοι ούτε με τη σεξουαλική σας ζωή.

Εάν ένας ή και οι δύο σύντροφοι δεν ενδιαφέρονται για το σεξ, είναι πιθανό ότι υπάρχουν υποκείμενα προβλήματα σχέσης που βγαίνουν «κάτω από το χαλί» και που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για να καταλάβετε τι συμβαίνει, θα πρέπει να επικοινωνήσετε μεταξύ σας - το πώς αισθάνεστε. Επικεντρωθείτε στο να έχετε μια καλή σχέση, και το καλό σεξ θα ακολουθήσει φυσικά.

4. Οι άνδρες εμφανίζουν επίσης μειωμένη σεξουαλική επιθυμία- χαμηλότερη λίμπιντο

Παρά τα πολιτισμικά στερεότυπα, δεν είναι όλοι οι άνδρες που θέλουν το σεξ όλη την ώρα και πολλοί βιώνουν μείωση στη σεξουαλική τους ορμή. Και τα δυο φύλα μπορούν να την εμφανίζουν, οπότε μην υποθέτετε ότι είναι πάντα οι γυναίκες που σταματούν να θέλουν σεξ σε μακροχρόνιες σχέσεις.

5. Οι άνθρωποι τείνουν να απολαμβάνουν το σεξ μόλις αρχίσουν να το κάνουν, ακόμα κι αν δεν είχαν αρχικά τη διάθεση

Οι άνθρωποι βιώνουν την επιθυμία με διαφορετικό τρόπο. Πολλοί βιώνουν μια αυθόρμητη επιθυμία, όπου τυχαία βρίσκονται στη διάθεση να κάνουν σεξ πριν καν υπάρξει φυσική διέγερση. Για άλλους ανθρώπους, η σεξουαλική επιθυμία έρχεται μόνο μετά την έναρξη της σωματικής διέγερσης. Αυτό είναι γνωστό ως ανταποκρινόμενη επιθυμία.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; εάν δεν εμφανίζεται αυθόρμητα η σεξουαλική επιθυμία καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας σας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα απολαύσετε το σεξ μόλις το κάνετε.

6. Σεξ ενώ δεν έχω επιθυμία

Κανείς δεν χρειάζεται να κάνει σεξ με κανέναν όταν δεν το θέλει, ακόμη και σε μακροχρόνιες σχέσεις. Το να κάνεις σεξ όταν δεν θέλεις μπορεί να σε κάνει να νιώθεις αποσυνδεδεμένος ή ακόμη και δυσαρεστημένος με τον σύντροφό σου και είναι λιγότερο πιθανό να το απολαύσεις.

Και εδώ οι έρευνες διίστανται: α. διαπίστωσαν ότι κάνοντας σεξ μόνο για να ικανοποιηθεί ο σύντροφός σου, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη σεξουαλική και ικανοποιητική σχέση, β. μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Social Psychology and Personality Science διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται παρακινημένοι να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές ανάγκες του συντρόφου τους τείνουν να βιώνουν περισσότερη σεξουαλική επιθυμία για τον σύντροφό τους καθημερινά και με την πάροδο του χρόνου σε μακροχρόνιες σχέσεις. Με άλλα λόγια, όταν ενδιαφέρεστε πολύ για τη σεξουαλική ευχαρίστηση του συντρόφου σας, έχετε την τάση να αισθάνεστε περισσότερη σεξουαλική επιθυμία.

7. Το σεξ δεν πρέπει να είναι «πάντα» αυθόρμητο

Το προγραμματισμένο σεξ μπορεί να είναι εξίσου απολαυστικό, επειδή υπάρχει μια αίσθηση συσσώρευσης και προσδοκίας. Φυσικά, μην βάζετε απλώς το σεξ στο ημερολόγιο, σαν μια υποχρέωση. Διασκεδάστε δημιουργώντας τη σεξουαλική επιθυμία μέχρι την ημερομηνία που θέσατε, με αυτό τον τρόπο αυξάνετε τη σεξουαλική ενέργεια σε μια μακροχρόνια σχέση.

8. Το σεξ είναι απολαυστικό όταν είναι μια κοινή εξερεύνηση, όχι μια διαπραγμάτευση

Το Scorekeeping δεν έχει θέση σε μια υγιή σεξουαλική ζωή. Τα ζευγάρια με ασυμφωνία επιθυμίας εμπίπτουν μερικές φορές σε μια δυναμική όπου το σεξ αφορά ποιος δίνει και πόσο συχνά, και μπορεί να δημιουργήσει μια πολύ αρνητική ενέργεια.

Το σεξ πρέπει το εξερευνήσετε μαζί και να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον να νιώσει καλά.

Μερικές φορές αυτή η ώθηση και διαπραγμάτευση μπορεί, να προκαλέσει συναισθήματα απόρριψης (για τον σύντροφο με την υψηλότερη λίμπιντο), απομόνωση (για τον σύντροφο χαμηλότερης λίμπιντο) και ενοχή (και για τους δύο). Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια από ειδικό σεξουαλικής υγείας προκειμένου να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συναισθήματα και την κατάσταση που βιώνετε.9. Το σεξ στις μακροχρόνιες σχέσεις μπορεί να είναι ζεστό, παθιασμένο και άφθονο

Μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι οι αφηγήσεις σχετικά με την «αποσύνθεση του πάθους» σε μακροχρόνιες σχέσεις έγιναν πραγματικά αυτοεκπληρούμενες προφητείες: δηλαδή, οι άνθρωποι που πίστευαν ότι το πάθος θα μειωνόταν στις σχέσεις τους με την πάροδο του χρόνου είχαν πραγματικά χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας. Επομένως, αποφύγετε την παγίδα ότι η σεξουαλική επιθυμία θα εξαφανιστεί αυτόματα καθώς η σχέση συνεχίζεται στα χρόνια.

Να θυμάστε πως: Πολλοί άνθρωποι σε μακροχρόνιες σχέσεις έχουν εξαιρετικά ικανοποιητικές σεξουαλικές ζωές. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο ξέρετε ο ένας τον άλλον, τόσο πιο άνετα θα αισθάνεστε στην εξερεύνηση νέων σεξουαλικών εμπειριών. Εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να δημιουργήσετε όποιο είδος σεξουαλικής ζωής θέλετε, αρκεί να είστε και οι δύο πρόθυμοι, δεκτικοί και θετικοί.


Βιβλιογραφία:

https://www.psychologynow.gr


Comments


bottom of page