Κρίσεις πανικού
Τι είναι οι κρίσεις πανικού;
Η κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου άγχους και φόβου που μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα, όπως γρήγορο καρδιακό παλμό, εφίδρωση, τρέμουλο και δυσκολία στην αναπνοή. Αυτά τα συμπτώματα κάποιες φορές είναι τόσο έντονα που μπορεί να οδηγήσουν το άτομο που τα βιώνει να πιστέψει ότι παθαίνει καρδιακή προσβολή ή άλλο απειλητικό για τη ζωή συμβάν. Οι κρίσεις πανικού συνήθως διαρκούν λίγα λεπτά, αλλά ο φόβος και το άγχος μπορεί να συνεχιστούν για ώρες ή και μέρες μετά την εκδήλωση. Μπορεί να προκύψουν απροσδόκητα ή να προκληθούν από συγκεκριμένες καταστάσεις ή ερεθίσματα.
Τι προκαλεί τις κρίσεις πανικού;
Οι κρίσεις πανικού μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών, του τραύματος και ορισμένων ιατρικών καταστάσεων. Μπορούν επίσης να προκληθούν από το στρες, το άγχος ή ορισμένα φάρμακα. Μερικοί άνθρωποι ενδεχομένως να έχουν προδιάθεση για κρίσεις πανικού και ορισμένες καταστάσεις ή ερεθίσματα μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνισή τους. Είναι επίσης πιθανό οι κρίσεις πανικού να συμβούν αυθόρμητα, χωρίς εμφανές έναυσμα.
Τι μπορώ να κάνω όταν έχω κρίση πανικού;
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στη διαχείριση μιας κρίσης πανικού όταν εμφανιστεί:
- Αναπνεύστε βαθιά και αργά: Οι αργές, βαθιές αναπνοές μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε το σώμα σας και να επιβραδύνετε τον καρδιακό σας ρυθμό.
- Χρησιμοποιήστε μια τεχνική γείωσης: Οι τεχνικές γείωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να εστιάσετε στην παρούσα στιγμή και να σας αποσπάσουν την προσοχή από ανήσυχες σκέψεις. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν την αντίστροφη μέτρηση από το 100, την επανάληψη μιας προσευχής ή την εστίαση στην αίσθηση των ποδιών σας στο έδαφος.
- Ασχοληθείτε με σωματική δραστηριότητα: Η ενασχόληση με σωματική δραστηριότητα, όπως η βόλτα, οι διατάσεις ή το τρέξιμο, μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση της έντασης και στη μείωση του άγχους.
- Δοκιμάστε μια τεχνική χαλάρωσης: Οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, η οπτικοποίηση ή η καθοδηγούμενη απεικόνιση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της έντασης και του άγχους.
- Μιλήστε σε κάποιον: Η συζήτηση με έναν φίλο, μέλος της οικογένειας, θεραπευτή ή σύμβουλο μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και να αποκτήσετε οπτική για την κατάστασή σας.
Να σημειωθεί ότι είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια εάν αντιμετωπίζετε συχνά κρίσεις πανικού, καθώς μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης, όπως η διαταραχή πανικού και η σωστή διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας.
Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να με βοηθήσει να αντιμετωπίσω τις κρίσεις πανικού;
Η συνεργασία με έναν θεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τυχόν υποκείμενα συναισθηματικά ζητήματα που συμβάλλουν στις κρίσεις πανικού σας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θεραπεία μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις υποκείμενες αιτίες των κρίσεων πανικού σας, να αναπτύξετε στρατηγικές αντιμετώπισης και να χτίσετε τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση για να τις διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά.
Δεν υπάρχει κάποιος τύπος ψυχοθεραπείας ως μονόδρομος για τη θεραπεία των κρίσεων πανικού, καθώς διαφορετικές θεραπείες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές για διαφορετικά άτομα, ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες, τα συμπτώματα και τις προτιμήσεις τους. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι μια από τις πιο ευρέως ερευνημένες και αποτελεσματικές μορφές ψυχοθεραπείας για τη θεραπεία των κρίσεων πανικού. Ωστόσο, θεραπείες που περιλαμβάνουν τη σταδιακή και ελεγχόμενη έκθεση στις συνθήκες που προκαλούν τις κρίσεις ή θεραπείες που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα, βοηθώντας στην ανάπτυξη επίγνωσης των αισθήσεων, σκέψεων, συναισθημάτων, μπορεί να χρησιμοποιηθούν με θετικά αποτελέσματα.
Αρθρογραφεί η ομάδα του Therapyway
Comentarios