top of page
Αναζήτηση

Διαταραχή χρήσης αλκοόλ...αντιμετωπίζεται;



Διαταραχή χρήσης αλκοόλ


Η διαταραχή χρήσης αλκοόλ (AUD) είναι μια ιατρική κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από μειωμένη ικανότητα διακοπής ή ελέγχου της χρήσης αλκοόλ, παρά τις αρνητικές συνέπειες αυτής στην υγεία ή στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή. Η διαταραχή χρήσης αλκοόλ θεωρείται εγκεφαλική διαταραχή, η οποία μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Η υπερβολική χρήση του αλκοόλ προκαλεί μόνιμες αλλαγές στον εγκέφαλο, που επιτρέπουν τη συντήρηση της διαταραχής και καθιστούν τα άτομα ευάλωτα σε υποτροπή. Είναι λοιπόν μια κατάσταση μη αναστρέψιμη; Το πρόβλημα φαίνεται ιδιαίτερα σοβαρό, όμως τα καλά νέα είναι ότι με κατάλληλη θεραπεία, όπως ψυχοθεραπεία, ομάδες αμοιβαίας υποστήριξης ή/και φάρμακα, το άτομο μπορεί να επιτύχει και να διατηρήσει την ανάρρωση.


Τι αυξάνει τον κίνδυνο παρουσίασης διαταραχής χρήσης αλκοόλ;

Ο κίνδυνος ενός ατόμου να αναπτύξει την εν λόγω διαταραχή εξαρτάται από την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνει, καθώς και από την ταχύτητα κατανάλωσης. Η κατάχρηση αλκοόλ, η οποία περιλαμβάνει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τη βαριά χρήση αλκοόλ, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχής χρήσης αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου. Μια άλλη συνθήκη αποτελεί η έναρξη κατανάλωσης αλκοόλ σε νεαρή ηλικία. Ακόμα, θα πρέπει να αναφέρουμε γενετικούς παράγοντες και την ύπαρξη ιστορικού προβλημάτων αλκοόλ στο οικογενειακό περιβάλλον. Επιπλέον, η ύπαρξη ψυχικών νοσημάτων ή ψυχικών τραυμάτων καθιστά το άτομα ευάλωτο στην διαταραχή χρήσης αλκοόλ.


Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η διαταραχή χρήσης αλκοόλ;


Αρκετά άτομα με προβλήματα αλκοόλ δεν αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται βοήθεια ή ακόμα και αν το αντιλαμβάνονται, δεν είναι έτοιμα να λάβουν βοήθεια. Για εκείνους που επιθυμούν όμως να αντιμετωπίσουν την κατάσταση υπάρχει δυνατότητα, μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα και τη βοήθεια ειδικευμένων θεραπευτών και γιατρών. Τα άτομα με σοβαρή διαταραχή χρήσης αλκοόλ μπορεί να χρειαστούν ιατρική βοήθεια για να διαχειριστούν τη στέρηση αλκοόλ εάν αποφασίσουν να σταματήσουν να πίνουν, καθώς η απόσυρση από το αλκοόλ είναι μια απαιτητική για τον οργανισμό διαδικασία. Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα για να αντιμετωπίσουν αυτά τα συμπτώματα και να κάνουν τη διαδικασία ασφαλέστερη και λιγότερο ενοχλητική.

Επειδή υπάρχει συχνά ο κίνδυνος οπισθοδρόμησης κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να αναζητήσει το άτομο βοήθεια από επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας, ώστε να στηριχθεί και να αποτραπεί η υποτροπή στο ποτό. Ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης διαταραχής έχουν αποδειχθεί οι συμπεριφορικές θεραπείες, που παρέχονται από εξειδικευμένους θεραπευτές και στοχεύουν στην αλλαγή της συμπεριφοράς του ατόμου σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ. Μέσα από τις θεραπείες αυτού του είδους το άτομο ενισχύεται ψυχικά, αποκτά κίνητρα και διδάσκεται δεξιότητες αντιμετώπισης και πρόληψης της υποτροπής. Παράλληλα, η συμμετοχή σε ομάδες αμοιβαίας υποστήριξης φαίνεται να είναι πολύ ωφέλιμη για το άτομα που αναζητά θεραπεία. Στις ομαδικές συναντήσεις τα μέλη μοιράζονται μια κοινή εμπειρία, υπάρχει αμοιβαία υποστήριξη και σκοπός όλων είναι η αλλαγή. Εκτός από τις πληροφορίες και την καθοδήγηση που προσφέρονται, η ομάδα αποτελεί ένα περιβάλλον αποδοχής και στήριξης, ώστε τα άτομα να κατανοήσουν την κατάσταση που βιώνουν και να κατευθυνθούν προς άλλη κατεύθυνση.


Αρθρογραφεί η ομάδα του Therapyway


bottom of page