top of page
Αναζήτηση

Κριτήρια επιλογής ψυχοθεραπείας


Όταν επιλέγετε έναν τύπο ψυχοθεραπείας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια:

‌-Οι συγκεκριμένες ανάγκες και οι στόχοι σας: Διαφορετικοί τύποι θεραπείας μπορεί να είναι καταλληλότεροι για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων, όπως άγχος, κατάθλιψη ή προβλήματα σχέσεων.

‌-Οι προσωπικές σας προτιμήσεις: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πιο άνετα με μια πιο δομημένη, προσανατολισμένη στον στόχο προσέγγιση, ενώ άλλοι μπορεί να προτιμούν μια πιο ανοιχτή, διερευνητική προσέγγιση.

‌-Τα προσόντα του θεραπευτή: Είναι σημαντικό να βρείτε έναν θεραπευτή που να είναι κατάλληλος και έμπειρος στον τύπο θεραπείας που σας ενδιαφέρει. Θα πρέπει να έχει σχετικό πτυχίο, άδεια άσκησης επαγγέλματος και καλή φήμη στον τομέα.

‌-Η προσέγγιση του θεραπευτή: Είναι σημαντικό να βρείτε έναν θεραπευτή που χρησιμοποιεί μια προσέγγιση που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και την προσωπικότητά σας. Θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα με τον θεραπευτή και την προσέγγισή του. Είναι πάντα καλή ιδέα να έχετε μια συζήτηση με τον θεραπευτή σχετικά με τις ανησυχίες σας και την προσέγγιση που χρησιμοποιεί πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία.

-Το κόστος: Ορισμένες θεραπείες μπορεί να είναι δαπανηρές, επομένως είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη το κόστος.

‌-Η τοποθεσία: Η τοποθεσία των συνεδριών θεραπείας θα πρέπει να είναι βολική για εσάς. Οι συνεδρίες μπορεί να γίνονται αυτοπροσώπως, αλλά πλέον υπάρχει και η δυνατότητα διαδικτυακών συνεδριών.

‌-Διάρκεια: Ορισμένες θεραπείες είναι σύντομες και χρειάζονται μόνο λίγες συνεδρίες, ενώ άλλες είναι πιο μακροχρόνιες και μπορεί να διαρκέσουν αρκετούς μήνες ή και χρόνια. Είναι σημαντικό να επιλέξετε μια θεραπεία που ταιριάζει μις ανάγκες σας, το πρόγραμμα και τη διαθεσιμότητά σας.


Αρθρογραφεί η ομάδα του Therapyway

bottom of page