top of page
Αναζήτηση

Βρίσκοντας νόημα και σκοπό ζωής μέσα από την ψυχοθεραπεία



Υπάρχουν ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις επικεντρωμένες στο νόημα της ζωής. Ερωτήματα όπως τί σημαίνει η ύπαρξη μας και οι στόχοι για τους οποίους πασχίζουμε, είναι θεμελιώδους σημασίας για τους υπαρξιακούς φιλόσοφους, αλλά και για πολλούς θεραπευόμενους. Οι επικεντρωμένες στο νόημα ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις (υπαρξιακές θεραπείες), έχουν στόχο την παροχή βοήθειας στο άτομο, προκειμένου να βρει σκοπό και νόημα στη ζωή του.

Ο Βίκτωρ Φραγκλ, εβραίος ψυχίατρος, υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους στην αναζήτηση νοήματος ζωής. Έχοντας φυλακιστεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από τους Γερμανούς, παρατήρησε ότι αυτοί που επιβιώνουν μέσα στα στρατόπεδα, ήταν αυτοί που είχαν νόημα στη ζωή τους, το οποίο τους έδινε κουράγιο να συνεχίσουν να ζουν παρά τις αντίξοες συνθήκες των στρατοπέδων.

Σήμερα υπάρχουν 28 διαφορετικές μορφές θεραπείας που σε κάποιο βαθμό πραγματεύονται το νόημα στη ζωή, με ιδιαίτερα διαδεδομένη την Υπαρξιακή ψυχοθεραπεία. Πίσω από κάθε ανθρώπινη σκέψη, συναίσθημα, η συμπεριφορά, υπάρχει μια κινητήρια δύναμη. Ο Φρόυντ πίστευε ότι ήταν η αρχή της απόλαυσης. Ο Άντλερ, η επιθυμία για εξουσία. Ο Φρανκλ, η επιθυμία για νόημα. Σε έρευνα των Vos και Vitali αποδείχθηκε ότι οι επικεντρωμένες στο νόημα θεραπείες, επιφέρουν μεγάλη βελτίωση στη ποιότητα ζωής και σημαντική μείωση στο ψυχολογικό στρες. Η έρευνα επίσης αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν διάφορα νοήματα στη ζωή τους και όχι ένα μοναδικό, απόλυτο νόημα.

Μία άλλη προσέγγιση, επικεντρωμένη στο νόημα ζωής, η συμβουλευτική του Paul Wong, είναι μια μέθοδος προσανατολισμένη κυρίως στην δράση, με μεγάλη γκάμα μεθόδων και ασκήσεων. Θέματα που πραγματεύεται είναι, η αποδοχή της ζωής (ο θεραπευόμενος αντιλαμβάνεται τι μπορεί να αλλάξει και τι όχι), η πίστη (η θετική αλλαγή είναι δυνατή μέσω της εξερεύνησης), η αφοσίωση, η εύρεση κρυφών νοημάτων μέσα στην καθημερινότητα, η αξιολόγηση των αλλαγών στη ζωή.

Η εύρεση νοήματος οδηγεί την ζωή του ατόμου πιο κοντά στην ευημερία. Είναι όμως εύκολο να βρει κανείς νόημα στη ζωή του; Θα πρότεινα να ξεκινήσετε με δύο απλά ερωτήματα προς τον εαυτό σας:

-Εάν ένας δολοφόνος συμφωνούσε να σας αφήσει να ζήσετε, υπό τον όρο να του δώσετε έναν καλό λόγο για τον οποίο θα έπρεπε να ζήσετε, τι λόγο θα του δίνατε;

-Εάν μπορούσες να κάνεις ότι θέλεις και τα χρήματα δεν αποτελούσαν πρόβλημα, τί θα ήθελες να κάνεις σε καθημερινή βάση τώρα;



Αρθρογραφεί ο Νίκος Αγγελής - Therapyway




bottom of page